La Vall, context i història

Plano antiguo de la construcción del Valle de Cuelgamuros

La Vall de Cuelgamuros, abans coneguda com La Vall del Caiguts o El Valle de los Caídos, és el principal monument del franquisme. Concebut per Francisco Franco per celebrar la victòria militar i donar aixopluc als cossos dels vencedors de la Guerra Civil (1936-1939), va trigar prop de dinou anys a construir-se. Per això es va fer servir en bona part mà d'obra penada. Va ser inaugurat pel dictador l'1 d'abril de 1959, com a part de la commemoració del vintè aniversari de la victòria a la guerra. Va ser, des del principi, un monument només per als vencedors.

 

Aspectes funeraris de la Vall

A partir del 1959, van començar a arribar a les seves criptes més de 33.000 cossos de persones mortes a la contesa. Un dels primers cossos va ser el de José Antonio Primo de Rivera, fundador del principal partit feixista espanyol, Falange Espanyola, que havia estat executat el 1936 a la presó d'Alacant i traslladat a la basílica del Monestir de l'Escorial a finals de 1939. El 1975, el mateix Francisco Franco va ser enterrat allà, tres dies després de la seva mort.

Durant diverses dècades -abans i després del sepeli-, el Valle va ser un referent clau: primer per als partidaris del dictador i, després de la seva mort i el procés de democratització, per als nostàlgics del règim, com s'expressava a les celebracions del 20 de novembre, aniversari de la mort de José Antonio i Franco, els dos personatges històrics que presidien la jerarquia funerària del recinte a l'altar major de la basílica.

 

Moviment memorialista del segle XXI

A partir de l'any 2000, en connexió amb el naixement d'una nova cultura memorialista a Espanya –vinculada als paradigmes transnacionals dels drets humans–, el qüestionament de l’estatus quo del monument per part de la societat espanyola es va accentuar. El descobriment de la presència a les seves criptes de civils republicans executats per les forces franquistes, traslladats des de fosses comunes sense permís ni coneixement dels seus familiars, així com de soldats de la República, juntament amb la continuïtat d'alguns esdeveniments memorials connectats amb la dictadura i l'absència d'una resignificació sistemàtica al monument, l'han convertit en el reducte més polèmic de la memòria del franquisme.

 

Resignificació del monument

Aquesta pàgina web proposa una nova mirada al monument, basada en l'anàlisi de la seva història arquitectònica, religiosa, patrimonial, funerària i política. Per resignificar el monument cal explicar-lo. Desxifrar, més enllà del fals relat de reconciliació que va improvisar la dictadura a finals dels anys cinquanta, les motivacions de la seva construcció, el desplegament de mà d'obra i els recursos econòmics en un context de postguerra, el perquè i el significat dels elements arquitectònics que el componen, la cosmovisió nacionalcatòlica que s'hi plasma, el procés irregular de trasllat de milers de cossos al seu cementiri vint anys després de la contesa, la seva mobilització política com a refugi del franquisme encara avui, o la seva possible connexió o contrast amb llocs de memòria complexa a altres llocs del món, entre altres aspectes.

 

Pedagogia en un marc comparat

Explicar-lo en el seu context històric i en la seva existència actual com un anacronisme requereix, entre altres mesures, dissenyar propostes pedagògiques orientades a diferents tipus de públic i en formats fonamentalment digitals que proporcionin les eines necessàries per fomentar formes de ciutadania obertes, inclusives i plurals, plenament conscients de la seva pròpia història, i capaces de detectar i desactivar les derives totalitàries o antidemocràtiques que puguin créixer al seu si.

En aquest sentit, la resignificació del Valle possibilita desenvolupar una mirada crítica i informada sobre la nostra història recent, en tots els matisos i més enllà de la propaganda o de posicions tancades.

Però explicar el Valle també és ampliar el focus analític més enllà de les condicions locals. Cal inserir-lo en un marc més ampli de memòria europea, així com en el context globalitzat de les cultures i pràctiques dels drets humans al món contemporani.

 

Cap a un centre d’interpretació

Com a embrió d'un centre d'interpretació més ampli sobre el Valle, aquesta web ofereix elements d'informació que seran ampliats en el futur: una cronologia recolzada amb materials audiovisuals d'època i contemporanis; un espai de recerca que fa referència a documentació històrica del monument, a textos acadèmics publicats i a projectes de recerca en marxa; un context transnacional per reinterpretar el monument en el marc dels debats sobre la naturalesa i gestió dels llocs de memòria a les societats contemporànies, i una secció de notícies institucionals.

Ofereix també informació pràctica als visitants per a l'accés i l'ús del conjunt monumental.